פרגולה היא תוספת מוצלחת מאוד לכל חצר. למעשה אפשר אפילו לומר שגינה בלי פתרון הצללה שכזה היא גינה מבוזבזת, בגלל שבשעות החמות – ויש המון כאלה – אי אפשר ליהנות באמת מהחצר. בפרט מומלץ להתקין פרגולה אחרי שיפוץ המרחב החיצוני של הבית, כדי להשלים את השדרוג ולהפיק מקסימום תועלת מהנכס. בעמוד זה תמצאו המלצות לגבי בניית פרגולה, כך שהתוצאה תהיה לא פחות ממושלמת.
אלומיניום או עץ – מאיזה חומר כדאי לבנות את הפרגולה?
ההחלטה הראשונה שצריך לקבל לקראת הוספת הפרגולה לגינה היא לגבי חומר הגלם שממנו מיוצר פתרון ההצללה (שאגב, בעברית נקרא "מצללה"). שתי האופציות הנפוצות ביותר והמוצלחות ביותר הן פרגולה מאלומיניום ופרגולת עץ.
חשוב להדגיש מיד שלשני הסוגים הנ"ל יש יתרונות משמעותיים. פרגולות מעץ מציעות מראה יוקרתי מאוד, ובנוסף עץ הוא חומר גלם שתמיד משרה סביבו אנרגיות של חוסן, יציבות, שורשיות, חמימות ואפילו רומנטיקה. עוד יתרון של פרגולות מעץ הוא החיבור המוצלח לגינה ולסביבה באופן כללי.
פרגולות האלומיניום מצטיינות בעיקר בהיבט הפרקטי: הן עמידות מאוד – גם לרוחות, גם לגשמים, גם לרטיבות באופן כללי וגם לקרני השמש. אלומיניום לא סובל מקורוזיה ולא מחליד, ואם את פרגולת העץ צריך לשמן כדי להגן על העץ מפני קרני השמש, לחות, מים וחרקים, פרגולת אלומיניום לא מצריכה תחזוקה.
אופן ההתקנה – מה עדיף, פרגולה תלויה או פרגולה על עמודים?
ההחלטה החשובה השנייה היא אופן ההתקנה, וגם כאן יש שתי אפשרויות: פרגולה תלויה או פרגולה על עמודים. השיקולים הרלוונטיים להחלטה זו הם קודם כל המיקום של הפרגולה בחצר – אם היא צמודה לבית, ניתן (לפחות ברוב המקרים) לעגן אותה למבנה וכך לחסוך את הצורך בעמודים. לעומת זאת אם היא ממוקמת בלב החצר, נדרשים כמובן עמודים. התקנת פרגולה תלויה נתפשת בדרך כלל כאופציה האסתטית יותר והמרווחת יותר, אבל כשמתכננים נכון את פתרון ההצללה ומפקידים את ההתקנה בידיים מנוסות ומקצועיות, התוצאה תהיה מרשימה ונעימה לעין בכל מקרה. עוד כדאי לדעת שההתקנה התלויה מורכבת יותר ומחייבת ניסיון רב יותר.
האם יש צורך בהיתר בנייה כדי לבנות פרגולה בחצר?
שאלה נוספת שמתעוררת כשמתכננים להוסיף פרגולה למרפסת, לגג או לחצר היא האם נדרש היתר בנייה. בעבר כל מצללה חייבה קבלת היתר כזה ולכן תהליך בירוקרטי ארוך ומתיש. בשנת 2014, כשגדעון סער היה שר הפנים, הוא קידם רפורמה מקיפה בתחום – שורת שינויים בתקנות הבנייה שזכתה לכינוי 'רפורמת הפרגולות'. מאז רפורמה זו בחלק גדול מהמקרים לא תזדקקו להיתר על-מנת להקים פרגולה בחצר. רק פרגולות שהשטח שלהן הוא יותר מ-50 מ"ר, או יותר מ-25% משטח החצר, זקוקות להיתר בנייה. כן יש צורך לקבל אישור ממהנדס מוסמך לגבי היציבות של המתקן, וכמו כן יש לדווח לרשות המקומית על הקמתה של הפרגולה.